Jak na silnou imunitu

Vracíte se domů po náročném dni a při nákupu na vás kýchne opodál stojící zákazník. Kromě nákupu si s sebou odnášíte i bacil, který se usadil na vaší sliznici při nádechu. Co se stane následující ráno? 
Skolí vás bolest v krku a slabost, nebo energicky vstanete a zvládnete den bez potíží a příznaků? 

 Odpověď úzce souvisí s vaší imunitou. Stav a schopnost imunitního systému je klíčovým faktorem v souboji zdraví vs. nemoci. Co můžete udělat pro svou imunitu, aby byla maximálně funkční? Čím ji dokážete podpořit a co ji naopak podlomí? Napovíme v následujícím článku.


Proč je imunita důležitá

Imunita je schopnost organismu rozpoznávat škodlivé látky, bránit jejich vniknutí do těla a zajišťovat jejich likvidaci v organismu. Uskutečňuje se pomocí tzv. imunitní reakce. ¹

 Každý člověk má imunitu vrozenou a získanou. Vrozená imunita člověka chrání od chvíle, kdy se narodí. Tvoří se už v období těhotenství přes placentu, vliv má i přenos látek kojením. Získaná imunita se postupně vyvíjí zároveň s člověkem - přibližně do 12. roku života.² 

Irča - Fitness trenér | MYF

 Zároveň působí imunita jako přirozená a specifická. Když se setkáte s virem, začne nejprve působit přirozená, tzv. nespecifická imunita. Díky ní vás dokáže tělo okamžitě chránit. Naopak při této imunitě tělo nedokáže rozeznat, zda jde o škodlivou nebo neškodlivou bakterii a pokud se s ní setká později znovu, nepamatuje si ji.  Specifická imunita naproti tomu působí cíleně a je tzv. nositelem imunitní paměti. Díky této imunitě má lidské tělo protilátky - které dokonce dokáže přenést na dalšího člověka.² Za specifickou imunitu jsou odpovědné tzv. T-lymfoctyty, což je druh bílých krvinek. 

 Co všechno má imunita na starost? 

  • udržuje integritu organismu (jeho vyváženost, celistvost a neporušenost)
  • zajišťuje obranyschopnost - chrání proti vniknutí škodlivých mikroorganismů a toxinů do těla 
  • rozlišuje škodlivé od prospěšného/neutrálního 
  • rozeznává vlastní tkáně 
  • zajišťuje imunitní dohled - rozpoznává vnitřní škodliviny, zbavuje tělo starých, poškozených nebo mutovaných buněk 
  • rozeznává cizorodé částice (antigeny) a reaguje na ně 

 Aby byla imunitní odpověď organismu efektivní, musí tělo vybrat správný způsob, jak na nalezenou látku bude reagovat. Zatímco na některé mikroorganismy platí nejlépe protilátky, na jiné to může být třeba zánětlivá reakce, která buňky zlikviduje.  Zdravý imunitní systém má proti sebepoškození řadu pojistek, pokud je imunita narušená,  mohou přijít nechtěné nemoci.³ Proto je důležité vyvarovat se faktorů, které mají na imunitu špatný vliv. 


Největší hrozby pro imunitu

I když je imunita do velké části vrozená, existuje řada okolností, které s imunitou zvládnou pořádně zatočit. Které to jsou?


1) Nedostatek spánku a únava

Lidské tělo při spánku sbírá síly nejen na regeneraci svalů a kognitivních funkcí, ale i na obnovu a posílení imunitního systému. Pokud si nedopřejete dost spánku, nedáváte svému tělu dostatečnou příležitost, aby se obnovilo a nastartovalo.

2) Stres

Dlouhodobý stres je nebezpečný a zákeřný. Klesá při něm hodnota produktů imunitního systému – cytokinů, což z vás dělá snadnou oběť pro nemoci. Zároveň je stres provázaný se spánkem. Nedostatek spánku totiž vytváří stresové hormony, které negativně působí na imunitu.³

3) Alkohol a kouření

Nadměrná konzumace alkoholu výrazně poškozuje imunitní  systém, protože narušuje schopnost těla bránit se před infekcí a  přispívá k poškození orgánů. Alkohol totiž nemá špatný vliv jen na játra, ale také na střevo, které je hlavním orgánem imunity. Kouření poškozuje cévy a tím i bílé krvinky, které jsou součástí zmíněné specifické imunity.⁴

4) Nedostatek vitamínů a minerálů

Dostatek veškerých vitamínů a minerálů zajišťuje správnou funkci lidských orgánů i zdravý imunitní systém. Nezdravou stravou se  připravujete o prospěšné látky a vaše tělo to dá dříve či později najevo.

Imunitni System Tipy
Zdroj: braimarket.cz

5) Nedostatek vody

Voda se v našem těle účastní všech důležitých procesů. Pro zdravé fungování organismu je proto potřeba, aby jí bylo k dispozici dostatek (více o vodě a kolik pít jsme psali v článku o vodě a pitném režimu).

6) Málo pohybu

Úměrný pohyb působí jako prevence nemocí. Během pohybu dochází k vyplavování důležitých tělu vlastních látek, jako jsou serotonin, dopamin, noradrenalin atd., které se uplatňují v regulaci imunity.ˢ


Teď už víte, co pro silnou imunitu nedělat. Pojďme si nyní představit 12 tipů, které vám naopak pomohou k maximální funkci imunity.  


Osvědčené tipy pro maximální funkci imunity


Silná a dokonale fungující imunita jde ruku v ruce se zdravým životním stylem. Podle imunologů se efektivní zásady odvíjí právě od zdravých návyků. Co by ve vaší denní rutině nemělo chybět, pokud se chcete vyhnout potížím a nemocem? 


1) Zdravá a pestrá strava

Jídlo slouží nejen jako palivo pro vaši energii, ale má vliv i na funkčnost imunity. Například jednoduché cukry negativně působí na bílé krvinky, které pak ztrácí schopnost pohlcovat škodlivé bakterie. Vyhnout byste se měli i nadměrnému množství nasycených tuků (ztužené tuky, přepálené oleje, přemíra tučného masa,...) a naopak zařadit Omega 3-6 mastné kyseliny. Ze sacharidů se zaměřte na celozrnné cereálie, ovoce a zeleninu, které mj. obsahují také cenné mikronutrienty. Více o výživě pro imunitu jsme psali zde.


9533

2) Přísun vitamínů a minerálů

Vitamíny a minerály se podílí na řadě procesů v těle. Snížené množství těchto důležitých prvků mají sportovci v důsledku zvýšené aktivity. Dostatek minerálů a vitamínu si ovšem často není schopna zajistit ani běžná populace. K optimálnímu množství je totiž potřeba dokonale vyvážený jídelníček a opravdu kvalitní potraviny. Ideální alternativou je doplňování vitamínů a minerálů. Pro správnou funkci imunity byste rozhodně neměli zapomínat na vitamin C, selen, zinek nebo vitamín A. Všechny potřebné prvky vám zajistí forma kvalitního multivitamínu.

Přehled všech vitamínů, účinků, dávkování a zdrojů naleznete zde.


3) Pitný režim

Bez vody nefungují tělesné procesy ani imunita. Voda navíc pomáhá k detoxikaci organismu a proti dehydrataci těla. Dospělý člověk by měl v průměru denně přijmout mezi 2 a 3 litry vody (tekutin). Konkrétní množství se ale odvíjí od pohlaví, váhy, způsobu života a dalších faktorů. Kolik a jak pít se dočtete v jednom z našich článků. Správný pitný režim neznamená jen litry vody z kohoutku. V chladnějších dnech jsou skvělou volbou čaje s citrusy nebo s jiným ovocem nebo třeba ředěné domácí šťávy či domácí limonády.


4) Dostatečný spánek a odpočinek

Pokud tělu nedáte dostatečný prostor k odpočinku a regeneraci, rozhodně nepočítejte s tím, že bude fungovat tak, jak by mělo. Sedm až devět hodin spánku je naprosto klíčových. Obnovuje se nejen mysl a svaly, ale imunitní systém. Nedostatek spánku vaše tělo výrazně oslabuje a vy pak můžete mnohem snáze podlehnout nachlazením a mnohým nemocem. 

 Poslouchejte svoje tělo. Každý člověk má jinou tělesnou a psychickou zátěž, nicméně tělo si pokaždé řekne, kdy potřebuje pauzu. Buďte k vašemu tělu vnímaví. Pohyb a práce jsou sice důležité, nadměrné přetěžování bez odpočinku vám ale spíše uškodí.


5) Redukce stresu

Dancing Woman Wearing Blue Vest 1638051

Imunitní systém a lidská psychika jsou velmi úzce propojeny. Psychické vyčerpání, negativní emoce i dlouhodobý stres jsou faktory, které se výrazně podílejí na oslabení imunity a na chybných imunitních reakcích.⁶ Stres vede ke vzniku autoimunitních onemocnění, při kterých se imunitní systém obrací proti svému "majiteli". Stejně tak stres pomáhá plnému propuknutí infekcí.⁷ 

Jednoduše řečeno - stres člověka výrazně oslabuje. I při životních starostech a nadbytku práce je důležité umět se zastavit, odpočinout a stanovit si priority a systém nebo vyhledat pomoc či změnu - tak, abyste se dlouhodobému stresu účinně vyhnuli.


6) Sport a pohyb

Pohybem na čerstvém vzduchu si dokonale vyčistíte hlavu, protáhnete svaly a také posílíte imunitní systém. Pobyt venku, i v nepříznivém počasí, pomáhá tělu vyrovnávat se s různými viry, bakteriemi a škodlivými látkami. Tělo se tak přirozeně stává odolnějším.⁸ 

Podobně je to se sportem. Posilování vašeho těla a trénink kondice napomáhá funkci tělesných procesů a imunity. Nemusíte hned zvedat činky ve fitku. Jděte se proběhnout, zahrát si squash, tenis, zaplavat a vyhledávejte i pohyb v běžných činnostech - chůzi místo auta nebo MHD nebo schody místo výtahu. Tělo vám poděkuje. 


7) Otužování

Otužování patří k účinným způsobům, jak zvyšovat obranyschopnost organismu. Musí být však prováděno správně, postupně a pravidelně.⁸ Začít se dá doma, pomocí sprchy - kdy postupně snižujete teplotu vody z vlažné po studenou. Doporučuje se otužování zejména ráno, je však možné otužování i dvakrát denně. V zimě se doporučuje sprchovat 1–3 minuty, v létě 3–5 minut.⁹

Další způsob je využití finské/parní sauny a následného otužování nebo přímo kryosauny. Nic by se ale nemělo přehánět. Otužování by vás mělo nabíjet, rozhodně ne způsobovat nepříjemné pocity nebo zimnici.


8) Teplé oblékání

Letní sexy svršky je načase postupně zahalovat. Kromě svetrů by v šatníku neměly chybět zejména teplé ponožky a boty. Účinnou cestou k prevenci nemocí je dbát o dostatečné teplo celého těla a především končetin. Právě k končetinách je totiž výrazně zpomalený krevní oběh. Při náhlé nebo velké zimě je poměrně časté, že končetiny prochladnou a oslabí tak tělo. To může vést ke vzniku nachlazení, chřipky a dalších onemocnění.


9) Smích, zábava a pocit štěstí

Pexels Vlad Chean 2923156

Může se zdát, že radost s imunitou nesouvisí. Pravdou ale je, že pokud je člověk po psychické stránce ,,v pohodě”, bývá na tom lépe i jeho fyzický stav. 

Podle vědeckých a lékařských výzkumů dochází při smíchu k vyplavování endorfinů (hormony štěstí) z mozku, které pozitivně působí nejen na psychický stav člověka, ale také na jeho fyzický stav a organizmus.⁸ 

Proto je důležité dělat to, co vás baví a naplňuje, trávit čas s lidmi, se kterými je vám dobře a cítit se fajn.


Imunita je záležitostí nejen genetiky, ale také vašeho životního stylu. Zdravé návyky a radost jsou nejlepším předpokladem pro to, abyste zůstali fit i v náchylnějších podmínkách.


ZDROJE 

1 - https://www.med.muni.cz/patfyz/tmbg/Protilatky_MM.pdf
2 - https://www.mesicnikzdravi.cz/200503/imunitu.htm 
3- http://www.mesicnikzdravi.cz/202001/imunitaa.htm 
4 -  https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/jak-nastartovat-imunitni-system/ 
 5 - https://www.lekarnahrusovany.cz/imunita 
 6 - https://www.serafinbyliny.cz/magazin/chronicke-poruchy-imunity-a-stres-detail-4771
7 - https://www.irozhlas.cz/clovek/jak-stres-oslabuje-imunitu-_200912250000_msrb 
8 - https://www.celostnimedicina.cz/11-zpusobu-jak-posilit-imunitu.htm
9 - https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/jak-se-spravne-otuzovat
https://www.wikiskripta.eu/w/Imunitn%C3%AD_syst%C3%A9m