Proč se otužovat?

V dnešní uspěchané době si někteří z nás sotva najdou čas na pravidelný sport. Jít si zacvičit brzy ráno nebo večer po práci vyžaduje disciplínu a vytrvalost. Jsme zvyklí na jistý komfort a vystoupení z této komfortní zóny je pro mnohé z nás výzvou. Sportovní aktivitou může být právě i otužování. Přitom otužování je jedna z činností, které blahodárně působí také na prevenci proti onemocnění a může zvyšuje obranyschopnost jedince. Na otužování se tedy dnes zaměříme, protože mnozí z nás po přečetní všech přínosů jistě s danou ,,sportovní” aktivitou nadšeně začnou


Otuzovani

Obecně platí, že lidé se velmi často vyskytují v přetopených a uzavřených místnostech. Každý den se pohybujeme v kanceláři, doma, v obchodě, v autě, v obchodně, ve škole. Přetopené místnosti jsou pro nás sice příjemnými, pro naši imunitu však už nikoliv.
Lidé ve městech jsou náchylnější než lidé z vesnic. Důsledky se však u všech prolínají i do ekonomické a produktivní stránky věci. Zajímat se o otužování je správné jak pro dospělé jedince tak i pro rodiče dětí, kteří také chtějí podpořit imunitní systém svých jedinců. Je prokázáno, že osoby mající zdravotní problémy, mohou otužováním své problémy redukovat.
Otužovaní je možné jak ve stojaté vodě (bazén na zahradě, vodní nádrž, rybník...), tak v tekoucí vodě (potok, řeka, každodenní sprcha v koupelně …).


Trochu inspirace z historie…


Otužování je již z historických záznamů pro člověka prospěšné. První zmínky o otužování jsou roku 422 př. n. l., kdy o 48-letémSokratovi napsal Diogenes, že byl velmi otužilý, protože chodil celoročně bos. Další byl císař Neron, který chodil celoročně plavat do řeky Tibery. U nás se považuje za zakladatele otužování Alfréd Nikodém, který ve věku 27 let dokázal přeplavat v čase 21 hodin a 45 minut kanál La Manche.


Nejlepším vitaminem na imunitu může být jednoduše každodenní otužování

Imunia

Otužování můžeme rozdělit na rekreační a sportovní. Otužovat se můžeme různými způsoby, vždy je však jeden cíl, kterým je posílit obranyschopnost organizmu. Pozitivně pomáhá předcházet nemocem z nachlazení, proti alergiím, hypertenzi i proti velkému psychickému vypětí. Lidé, kteří se pravidelně utužují pak v případě onemocnění mají rychlejší průběh a nemoc rychleji odezní. Každý jedinec by však měl brát ohled na svůj současný zdravotní stav, věk a aktuálnímu fyzickému rozpoložení. Otužovat se může každý zdravý člověk. Doporučujeme však preventivně konzultovat s lékařem. 


Specifická imunita aneb otužuj se správně

Nejúčinnějším otužováním je studenou vodou. Začínáme-li s otužováním doporučuje se omývat nejdříve jednotlivé části těla (ruce, nohy, trup, obličej) mokrou žínkou nebo ručníkem. Poté, co se tělo adaptuje, může se přejít k další fází a tou je buď polévání chladnou vodou nebo sprchování. Voda by měla být příjemná, ne příliš studená. Postupem času je pak vhodné snižovat teplotu vody a prodlužovat interval otužování.
Důležité je dlouhé a hluboké dýchání. Pokud se otužujete raději venku nelze přesně stanovit dobu strávenou ve vodě. Zásadní je totiž také teplota vzduchu, teplota okolí, teplota vody a povětrnostní podmínky.
Mějte však na mysli, aby otužování bylo vždy o příjemném pocitu, nikoli o výkonu vydržet v ledové vodě co nejdéle. Děláte to přeci pro zdraví, nikoli pro podchlazení. :-)


Ráno dělá den :-)

Říká se, že by se člověk po probuzení měl krátce ztišit, myslet na pozitivní věci, za které je vděčný a vykročit z postele pravou nohou. 

 Další výbornou aktivitou je právě otužování. Krátká ranní sprcha člověka nabudí a člověk psychicky zvládne tu ,,nejnáročnější činnost” z celého dne. Slovem nejnáročnější myslíme samozřejmě tu nejméně komfortní pro naše těla :) 

 Zásadní je zhluboka dýchat a po té si tělo rychle osušit. Můžeme i provést masáž pokožky ručníkem k navrácení pocitu tepelné pohody. Začátečníkům postačí kratší časový úsek, pokročilejší mohou i delší dobu. Vždy je to o pocitu každého z nás. Otužování doporučujeme 2-3× týdně k získání slušného stupně otužilosti, samozřejmě každodenní otužování není zakázáno. :-) 


Shower 1807499 1920

A co nám otužování přinese?

Otužování přináší nejen jednu výhodu. Kromě dobrého pocitu a podpory životní energie se nám vyplavují hormony přinášející dobrou náladu a vnitřní klid. Další výhodou je posílení kardiovaskulárního systému snižující zánětlivé procesy v těle a celkově lepší schopnost těla regenerovat.


Udělej ten správný krok pro své zdraví:

Otužování jednoduše pomáhá posílit imunitní systém. Blahodárně působí proti veškerému nachlazení. Je prokázáno, že uvolňuje psychické vypětí a podporuje psychickou pohodu. Zároveň pomáhá potlačovat alergie i jejich vznik. Po konzultaci s lékařem může být otužování pomocníkem při stabilizaci vysokého krevního tlaku. Pozitivně působí proti revmatickým bolestem zad. Někteří jedinci ocení také přínos otužování v podobě redukce váhy. Při ranní studené sprše dochází totiž k aktivaci hnědého tuku, který navýší energetický výdej. Tím dochází i k navýšení spálených kalorií. 


10 výhod otužování

  • Životní energie po celý den
  • Redukce tělesné hmotnosti
  • Pevné a zdravé kosti
  • Zlepšení prokrvení sliznic horních dýchacích cest
  • Zvýšení intelektuálních schopností
  • Kvalitnější spánek
  • Efektivnější zvládání depresivních stavů vlivem starostí
  • Pomáhá uvolnit napětí bez alkoholických nápojů a léků
  • Snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění a civilizačních onemocnění
  • Finančně nenáročná sportovní aktivita s vysokým počtem pozitivních vlivů na zdraví