Omega 3 - není tuk jako tuk

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli vám tuky ve stravě dodávají všechno potřebné?  Patříte mezi vyznavače ,,zdravých jídelníčků” a máte na denním pořádku oříškové směsi, arašídová másla nebo saláty s olivovým olejem? 

I když je takový ,,moderní” jídelníček na první pohled nabitý zdravými tuky, ve skutečnosti pokrývá jen malou část potřebného spektra mastných kyselin. Nejsou totiž oříšky jako oříšky ani oleje jako oleje. Zjednodušeně řečeno - některé z nich mají více potřebných látek než ty další. Oříšky a oleje navíc zdaleka nejsou jediným zdrojem hodnotných tuků, které jsou klíčové pro lidské zdraví. 

 Proč byste si měli tuky do stravy pečlivě vybírat a kde jaké hledat? Které mastné kyseliny jsou pro vás důležité a o co se ochuzujete, pokud je nejíte? Poradíme v dnešním článku.


Potřeba tuků v našem jídelníčku


Tuky v jídelníčku potřebuje v určitém množství každý z nás. Jsou složkou buněčných membrán, dodávají jídlu chuť, jsou klíčové pro správnou hormonální činnost a jsou to důležití nositelé lipofilních vitaminů a fytosterolů. Některé z tuků jsou dokonce tzv. esenciální - tělo si je neumí vyrobit samo a jediným způsobem, jak je dodat, je tedy správná strava. A právě esenciální tuky často Čechům (ale i dalším Evropanům) v jídelníčku chybí.  Které tuky sem patří a proč tomu tak je? 


Esenciální mastné kyseliny

Tuky

Mezi esenciální mastné kyseliny patří omega 6 (kyselina alfa-linolenová, kyselina arachidonová) a omega 3 (můžete se také setkat s názvem poddružených kyselin: alfa linolenová, EPA a DHA). Zatímco s omega 6 nemívá ,,zdravě se stravující Čech” velké problémy (spíše naopak), omega 3 na talíři často chybí a v regálech supermarketů ji hledáte jen stěží. 

Pod omega 6 patří velká část oblíbených oříšků, olivový a slunečnicový olej nebo třeba avokádo.
Zdrojem cenných kyselin EPA a DHA (omega 3) jsou hlavně produkty z moře - mořské ryby, řasy nebo mořské plody. Smutným faktem je, že většina ryb v obchodě pochází z chovu a nikoli z moře, a tak je jen velmi chudým zdrojem žádaných omega 3. Méně známé jsou ale i zdroje jako lněná semínka nebo řepkový olej, které mají také poměrně vysoký obsah omega 3, ovšem jen ve formě kyseliny alfa-linolenové, která se na EPA a DHA přemění jen z části. 


Omega 6 vs Omega 3

A teď ruku na srdce - kdo z vás má týdně na talíři kromě hromady oříšků a avokáda taky dvě pořádné porce MOŘSKÉ ryby? Právě takové je totiž doporučení Světové zdravotnické organizace pro optimální přísun tuků a pro obsah všech cenných omega 3 mastných kyselin. Poměr omega 6 ku omega 3 mastných kyseliny ve stravě by měl být miniálně 5:1, v ideálním případě by mohlo být omega 3 ještě více, v poměru 3:1 oproti omega 6.

Není překvapením, že řada lidí takového poměru vůbec nedosahuje a jejich strava hraje výrazně ve prospěch omega 6. Ne každý si ale uvědomuje, že taková převaha omega 6 vůbec není ideální - spíš naopak. 

Jednoduše řečeno - pokud jíte určité oleje a oříšky, ale nemáte ve stravě dostatek plodů moře, pravděpodobně nemáte dostatek žádaných omega 3 a naopak přemíru omega 6.
Proč ale záleží na tom, aby omega 3 zaujímaly v jídelníčku takové místo?


Zázrak ve formě omega 3

Omega3

To, že je ,,rybí tuk” zlatým grálem mnoha zdravotních benefitů, věděli už naši prarodiče. Omega 3 mastné kyseliny jsou opravdu tak trochu zázračným elixírem, posuďte sami, co dovedou: 

  •  mají pozitivní vliv na regeneraci a růst svalové hmoty 
  •  zlepšují náladu působí proti úzkostem, depresím a duševním onemocněním 
  •  pomáhají chránit srdce
  •  jsou prevenci kardiovaskulárních onemocnění
  •  příznivě působí na klouby
  •  pomáhají zdraví kostí
  •  zlepšují lidský zrak
  •  jsou důležité ke správnému vývoji plodu v těhotenství
  •  snižují příznaky metabolického syndromu (obezita, vysoký krevní tlak, inzulinová rezistence)
  •  působí protizánětlivě 

K optimálnímu zajištění všech zmíněných benefitů je ovšem třeba dbát na zmíněný poměr omega 6 ku omega 3. Velké množství omega 6 na úkor omega 3 může tlumit protizánětlivé (i další) účinky omega 3 a působit spíše protizánětlivě. Zcela určitě byste proto neměli zůstat jen u několika hrstí ořechů nebo avokáda.



Ryby jako jediné řešení?

Opravdové ryby z moře nabízí v dnešní době jen několik prodejců. Ceny ryb jsou oproti těm ze supermarketu nesrovnatelně vyšší a jejich pravidelná konzumace se tak poměrně významně prodraží - zvlášť pokud nenakupujete jen pro sebe. Zdraví ale chceme být všichni, nehledě na dostupnost zboží a aktuální ,,budget”.

Čerpat z výhod omega 3 dnes naštěstí může takřka kdokoli. ,,Rybí tuk” v tabletách je dnes žádaným a zcela nepostradatelným suplementem sportovců a všech, kteří chtějí mít zdraví v pohodě. Kvalitní suplement můžete klidně zařadit do vašeho jídelníčku s vědomím, že pokryjete přísun omega 3 i ve chvíli, kdy na stole nemáte mořskou rybu. Společně s multivitaminem a vitaminem C tvoří omega 3 základ suplementace pro všechny sportovce i pro běžnou populaci, která chce odpovědně pečovat o své zdraví. Komplex mnoha důležitých vitamínů a minerálních látek najdete v našem Lifetime Multivitaminu, vaši imunitu také výrazně podpoří Vitamin C se šípkem.

Za ,,pár korun” pro vás omega 3, společně s multivitaminem a ,,céčkem” mohou znamenat skvělý krok ke zdravějšímu já a můžete jimi udělat radost i vašim blízkým. Vždyť co lepšího darovat pod stromeček než nálož zdraví?