Grilování a fitness? 8 tipů pro zdravé alternativy

Maso nebo ryba v dokonalé marinádě a k tomu porce salátu se svěžím dipem. Synonymum ideální letní grilovačky. Připravte si ji ve fitness verzi a načerpejte tak dávku antioxidantů, vitamínů nebo bílkovin na místo zbytečných kalorií.


FITNESS MARINÁDY

Zapomeňte na olej s kořením a přichystejte steakům ,,koupel” z jogurtu, bylinek nebo česneku. Ušetříte množství tuku, koření plné cukru a soli nahradíte přírodní alternativou. Svěží chuť vás příjemně překvapí. 
Pro ty, kteří s grilováním začínají: Marináda je kořeněná zálivka k nakládání potravin, zejména masa, zeleniny a sýrů před jejich dalším zpracováním.

105753

Jogurtová marináda 
 (na 0,5 kg masa) 

  •  200 g bílého jogurtu (3,5 % tuku) 
  •  sůl, pepř
  •  2 lžíce limetky
  •  2 stroužky česneku
  •  2 lžičky tymiánu
  •  lžička pálivé papriky

 Česnek nakrájíme nadrobno. Všechny ingredience smícháme a marinádu dochutíme podle preferencí. Maso marinujeme minimálně 3 hodiny, ideálně ale přes celou noc.


Bylinková s jogurtem
(na 300 g masa)

  • 150 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
  • 2 lžičky hořčice
  • čerstvá bazalka
  • oregáno, tymián, rozmarýn
  • pepř, sůl

Všechny ingredience smícháme, dochutíme a marinujeme s masem minimálně tři hodiny.


Česneková pikantní
(na 350 g masa)

  • 5 stroužků česneku
  • lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • lžička červené papriky
  • chili
  • 2 lžíce olivového oleje

Česnek rozmačkáme, přidáme koření a olej a vytvoříme kašičku, kterou potřeme steaky. Necháme uležet, ideálně alespoň hodinu. 


Šalotková s česnekem
(na 0,5 kg masa)

  • 4 snítky šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • lžička mleté pikantní papriky
  • tymián, oregáno, kmín
  • pepř a sůl

Šalotku nasekáme na kusy, česnek rozmačkáme. Smícháme s olejem a kořením. Promícháme s masem a necháme uležet přes noc. 


FITNESS DIPY A OMÁČKY

Lahodné maso skvěle doplní chutná omáčka. Tatarku a kečup nechte pro tentokrát stranou. Najděte si pět minut navíc a připravte si takovou omáčku, která z vašeho grilování udělá gurmánský zážitek. Pro její základ můžete zvolit avokádo, jogurt, cizrnu nebo rajčata. 


408

TZATZIKI

  • 1/2 salátové okurky
  • 200 g řeckého jogurtu (pokud chcete ušetřit kalorie, použijte 0%)
  • lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku
  • citron nebo vinný ocet
  • pepř, sůl
  • lžíce nasekaného čerstvého kopru

Okurku nastrouháme. Česnek rozmačkáme. Do jogurtu vmícháme olej, okurku, česnek, kopr a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme nasekaný kopr. 


19551

HUMMUS Z ČERVENÉ ŘEPY

  • plechovka cizrny ve slaném nálevu
  • 150 g červené řepy
  • lžíce olivového oleje
  • ¾ lžičky tahini pasty
  • stroužek česneku
  • lžička sojové omáčky nebo tamari
  • citron
  • sůl, pepř

Cizrnu, řepu a česnek společně rozmixujeme. Přidáme olej, tahini pastu a sojovou omáčku. Dochutíme solí, pepřem a citronem.


Ofna1 Q0

AVOKÁDOVÉ GUACAMOLE

  • zralé avokádo
  • malá červená cibule
  • ½ stroužku česneku
  • lžíce limetkové šťávy
  • ½ rajčete 
  • sůl, římský kmín, jalapeňo paprička nebo chilli
  • (snítka koriandru)

Rajče a cibuli nakrájíme na malé kousky. Avokádo vydlabeme a rozmačkáme. Přidáme rajče, cibuli a rozmačkaný česnek. Dochutíme limetkou, solí, kmínem a chilli nebo nadrobno nakrájeným kouskem papričky. Pokud máme, přidáme i nasekaný koriandr.


437522 Pebm2 X 483

RAJČATOVÁ BBQ OMÁČKA

  • 4 rajčata
  • 1 malá červená cibule
  • malá chilli paprička bez semínek
  • lžička vinného octa
  • lžička olivového oleje
  • lžička javorového sirupu nebo medu
  • špetka římského kmínu
  • sůl
  • hrstka čerstvé bazalky

Cibuli nakrájíme na drobné kousky, rajčata na větší. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme rajčata a restujeme 3 minuty. Přidáme kmín, sůl, ocet a sirup a pod pokličkou dusíme doměkka. Nakonec vmícháme bazalku a krátce povaříme. 


Teď už zbývá jen příloha v podobě komplexních sacharidů nebo zeleniny a letní (fitness) párty může začít! 

Dobrou chuť a krásné léto <3

4134760