Grilování a fitness? 8 tipů pro zdravé alternativy
Maso nebo ryba v dokonalé marinádě a k tomu porce salátu se svěžím dipem. Synonymum ideální letní grilovačky. Připravte si ji ve fitness verzi a načerpejte tak dávku antioxidantů, vitamínů nebo bílkovin na místo zbytečných kalorií.
FITNESS MARINÁDY
Zapomeňte na olej s kořením a přichystejte steakům ,,koupel” z jogurtu, bylinek nebo česneku. Ušetříte množství tuku, koření plné cukru a soli nahradíte přírodní alternativou. Svěží chuť vás příjemně překvapí.
Pro ty, kteří s grilováním začínají: Marináda je kořeněná zálivka k nakládání potravin, zejména masa, zeleniny a sýrů před jejich dalším zpracováním.

Jogurtová marináda
(na 0,5 kg masa)
- 200 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- sůl, pepř
- 2 lžíce limetky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky tymiánu
- lžička pálivé papriky
Česnek nakrájíme nadrobno. Všechny ingredience smícháme a marinádu dochutíme podle preferencí. Maso marinujeme minimálně 3 hodiny, ideálně ale přes celou noc.
Bylinková s jogurtem
(na 300 g masa)
- 150 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 2 lžičky hořčice
- čerstvá bazalka
- oregáno, tymián, rozmarýn
- pepř, sůl
Všechny ingredience smícháme, dochutíme a marinujeme s masem minimálně tři hodiny.
Česneková pikantní
(na 350 g masa)
- 5 stroužků česneku
- lžička soli
- ½ lžičky pepře
- lžička červené papriky
- chili
- 2 lžíce olivového oleje
Česnek rozmačkáme, přidáme koření a olej a vytvoříme kašičku, kterou potřeme steaky. Necháme uležet, ideálně alespoň hodinu.
Šalotková s česnekem
(na 0,5 kg masa)
- 4 snítky šalotky
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- lžička mleté pikantní papriky
- tymián, oregáno, kmín
- pepř a sůl
Šalotku nasekáme na kusy, česnek rozmačkáme. Smícháme s olejem a kořením. Promícháme s masem a necháme uležet přes noc.
FITNESS DIPY A OMÁČKY
Lahodné maso skvěle doplní chutná omáčka. Tatarku a kečup nechte pro tentokrát stranou. Najděte si pět minut navíc a připravte si takovou omáčku, která z vašeho grilování udělá gurmánský zážitek. Pro její základ můžete zvolit avokádo, jogurt, cizrnu nebo rajčata.

TZATZIKI
- 1/2 salátové okurky
- 200 g řeckého jogurtu (pokud chcete ušetřit kalorie, použijte 0%)
- lžíce olivového oleje
- stroužek česneku
- citron nebo vinný ocet
- pepř, sůl
- lžíce nasekaného čerstvého kopru
Okurku nastrouháme. Česnek rozmačkáme. Do jogurtu vmícháme olej, okurku, česnek, kopr a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme nasekaný kopr.

HUMMUS Z ČERVENÉ ŘEPY
- plechovka cizrny ve slaném nálevu
- 150 g červené řepy
- lžíce olivového oleje
- ¾ lžičky tahini pasty
- stroužek česneku
- lžička sojové omáčky nebo tamari
- citron
- sůl, pepř
Cizrnu, řepu a česnek společně rozmixujeme. Přidáme olej, tahini pastu a sojovou omáčku. Dochutíme solí, pepřem a citronem.

AVOKÁDOVÉ GUACAMOLE
- zralé avokádo
- malá červená cibule
- ½ stroužku česneku
- lžíce limetkové šťávy
- ½ rajčete
- sůl, římský kmín, jalapeňo paprička nebo chilli
- (snítka koriandru)
Rajče a cibuli nakrájíme na malé kousky. Avokádo vydlabeme a rozmačkáme. Přidáme rajče, cibuli a rozmačkaný česnek. Dochutíme limetkou, solí, kmínem a chilli nebo nadrobno nakrájeným kouskem papričky. Pokud máme, přidáme i nasekaný koriandr.

RAJČATOVÁ BBQ OMÁČKA
- 4 rajčata
- 1 malá červená cibule
- malá chilli paprička bez semínek
- lžička vinného octa
- lžička olivového oleje
- lžička javorového sirupu nebo medu
- špetka římského kmínu
- sůl
- hrstka čerstvé bazalky
Cibuli nakrájíme na drobné kousky, rajčata na větší. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme rajčata a restujeme 3 minuty. Přidáme kmín, sůl, ocet a sirup a pod pokličkou dusíme doměkka. Nakonec vmícháme bazalku a krátce povaříme.
Teď už zbývá jen příloha v podobě komplexních sacharidů nebo zeleniny a letní (fitness) párty může začít!
Dobrou chuť a krásné léto <3
